Onko se meteoriitti?
Pohjois-Karjalan Rääkkylässä – 50 kilometrin päässä Outokummusta – Kivisalmen kanavatyömaalla ruoppaajien kone osui viiden kuution kivenmurikkaan. Kullanhohtoista kiveä arveltiin meteoriitiksi.
Tutkimuksissa kivinäyte osoittautui rikkaaksi kuparimalmiksi. Vuori-insinööri Otto Trustedt määrättiin oitis jäljittämään kiven alkuperää. Jääkauden aikaisia jälkiä seuraten emäkallio paikantui Outokumpuun. Kuparimalmin löytyminen vuonna 1910 käynnisti teollistumisen ja kehityksen.
Outokummun malmialue osoittautui poikkeuksellisen laajaksi ja rikkaaksi. Noin neljän kilometrin pituisella malmiolla toimi 79 vuoden aikana Vanha kaivos sekä Mökkivaaran, Keretin ja Vuonoksen kaivokset. Kaikkiaan Outokummun kaivokset tuottivat 40 miljoonaa tonnia kuparimalmia ja -rikastetta.
Vuonna 1917 kaivos vuokrattiin norjalaiselle yrittäjälle. Vaan eivät taitaneet norjalaiset hommaa; tuli konkurssi ja kaivostoiminta siirtyi takaisin suomalaisille. Vuonna 1932 kaivosyhtiö muutettiin osakeyhtiöksi, jonka nimeksi tuli Outokumpu Oy. Yhtiön vaikutus suomalaisen teollisuuden monipuolistumiseen ja kehittymiseen on ollut valtava; metalliteollisuudesta kasvoi metsäteollisuuden rinnalle vankka tukijalka. Kelpaa maailmanluokan teräsyhtiön yhä paistatella Outokummun brändin alla!
Lypsävä lehmä säästyi
Sota-aikana Outokummun kaivos säästyi pommituksilta, hyvästä syystä. Perimätiedon mukaan näin tapahtui salaisen sopimuksen ansiosta. Suomi osti Saksasta viljaa ja maksoi sen kuparilla – siinäpä syytä säästää lypsävä lehmä. Itänaapurissa taas ajateltiin, että pieni Suomi on kohta vallattu, joten tuottoisaa kuparikaivosta ei kannata tuhota.
Virkeä, runsas, palveleva
Aivan kaupungin ytimestä löytyvät muun muassa urheilutalo-uimahalli, kirjasto, elokuvateatteri, jäähalli, urheilukenttä, lenkkipolut ja hiihtoladut.
Opetusta Outokummussa tarjoavat kaupungin päiväkodit, esi- ja perusopetusta tarjoava Kummun koulu, lukio Vanhalla kaivoksella sekä Riverian ammatillinen oppilaitos.
Päivittäisten palvelujen kattaus on monipuolinen. Mainittakoon nyt vielä sekin, että oman kodin hankintahinta ei hirvitä. Vuoden 2022 viimeisen vuosineljännestilaston mukaan vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli Outokumussa 717 euroa. Vertailun vuoksi vastaava neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 4 505 euroa ja muualla Suomessa 1 788 euroa.
”Kelpaa maailmanluokan teräsyhtiön yhä paistatella Outokummun brändin alla!”
kuva: Johanna Amnelin, Outokummun Vanha Kaivos
Kakun kirsikoita piisaa!
Outokumpu tunnetaan omaperäisestä arkkitehtuuristaan, joka sekin juontaa kukoistaviin kaivosvuosikymmeniin. Yhä edelleen kaupungissa voi ihailla sellaisten suomalaisten arkkitehtien, kuten Uno Ullbergin, Wäinö Gustaf Palmqvistin ja Märta Blomstedtin kädenjälkeä.
Kulttuurinnälkäisille Outokummussa on paljon muutakin: teatteri, elokuvateatteri, puhallinorkesteri, lasten ja nuorten sirkus sekä kansainvälinen taiteilijaresidenssi. Kaivostoiminnan historia avautuu upeassa Kaivosmuseossa ja sen tunneleissa.
Erämaa kämmenellä – niin hehkuttaa Visit Outokumpu ja syystäkin! Erä- ja luontokeskus, Särkiselän rannat, patikkapolut, virkistyskalastusalueet, upeat harju- ja järvimaisemat. Ja ei kun jatkamaan matkaa Juojärvelle, Sysmäjärvelle tai mystiikkaa huokuvalle Viurusuolle.
Joko muuttoauton nokka kääntyy kohti Outokumpua?
Eero Kettunen
Kirjoittaja on Okun perustaja ja hallituksen jäsen.