Hyvin suunniteltu ja valmiiksi tehty
Eihän vaan pääse käymään, kuten lyhytnäköiselle pesukonekauppiaalle? Helsingin Sanomien toimittaja Emil Elo konkretisoi kolumnissaan (HS Visio 3.12.2021) oivaltavasti, miksi pesukonekauppiaan kannattaa olla kiinnostunut siitä, missä pesukone onkaan valmistettu ja mistä poistoputken ruuvit tulevat. Jos nimittäin kehnosti käy – kuten koronapandemian aikana aika monelle yritykselle on käynyt – osasta ei ehkä saakaan tilattua tutulta tai varatoimittajalta. Ehkä kriittistä osaa ei saa siihen hätään mistään. Olipa osa miten pieni ja kuoren alla piilossa tahansa, sen puutteessa bisnekset voi olla pian taputeltu.
Déjà-vu – se hetken valonpilkahduksen jälkeinen fiilis lienee tullut monelle, kun uutisissa alettiin puhua omikronista. Sana viittaa kreikan aakkosten lyhyeen o-kirjaimeen, ομικρον. Aakkosista alfa, beeta, gamma ja delta valjastettiin koronakäyttöön jo aiemmin tänä vuonna. En tiedä, pitääkö olla huolissaan WHO:n muunnosristiäisistä – kreikan aakkosarsenaalissa valinnanvaraa on kaikkiaan 24 kirjaimen verran.
Perin vähän tuoreimmasta virusmuunnoksesta vielä tiedetään. Huoli on kuitenkin suuri, Marraskuun lopulla Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powell pohti, että huoli vähentää ihmisten halua tehdä lähityötä. Se puolestaan hidastaa työmarkkinoiden kehitystä ja aiheuttaa sitä kautta häiriöitä tuotantoketjuissa.
Powell murehtii työkseen. Me Okussa katsomme asioita positiivisemmasta vinkkelistä. Ensinnäkin saadut signaalit syyskuisilta Tampereen Alihankintamessuilta olivat vähintäänkin rohkaisevia. Messuvieraita oli takavuosiin nähden vähemmän, mutta laatu korvasi määrän. Oli hyvää aikaa keskustella nykyisten ja myös tulevien asiakkaiden kanssa. Ja monesta keskusteltiinkin, paljon myös uuden kehittämisen tarpeista. Tuotekehitystä tehdään suomalaisissa yrityksissä nyt toden teolla. Okunkin vikkelä vuosi 2021 päättyy kehittämisen, protovalmistuksen ja testauksen merkeissä.
”Okun kanssa homman saa jiiriin valmistusta myöten”
Totesin eräässä lehtihaastattelussa pari vuotta sitten, ettei Okussa investointipäätöksiä tehdä vaihtelevien tai vallitsevien suhdanteiden mukaan, vaan asiakaslähtöisesti – pitkäjänteisesti aina asiakastarpeisiin pohjautuen. Valittu linja on osoittanut vahvuutensa jo yli 40 vuoden ajan. Uusia investointikuvioita on jälleen pohdinnassa.
Hienomekaniikan ja tarkkuustyöstön erikoiskoneistamona Okusta on vuosikymmenten kokemuksella kasvanut asiakkailleen ketterä tuotekehityspartneri. Esisuunnittelusta ja konseptoinnista yksityiskohtaiseen suunnitteluun siirryttäessä Oku on asiakkaan kaukonäköinen kumppani. Kerrasta toiseen koko tiimimme myynnistä menetelmäsuunnitteluun, tuotannon vastaavista henkilöistä koneistajiin innostuu työstämään asiakkaalle parhaat ratkaisut. Usein meillä on todellisia pähkinöitä purtaviksi, vaan juuri siinä se erityinen osaaminen vasta kehittyykin!
Valmistettavuus, kilpailukykyisyys, toiminnallisuus, kestävyys, laatu, time to market, tuotteen elinkaari – hyvin suunniteltu ja puoliksi tehty, kuuluu sanonta. Mutta miksi jäädä puolitiehen, kun Okun kanssa homman saa jiiriin valmistusta myöten? Ei tarvitse sen koomin enää miettiä, saadaanko se kriittinen osa tuotteeseen, jonka maksava loppuasiakas kiihkeästi haluaa ostaa.
Päivi Kettunen
Kirjoittaja on Okun Koneistuspalvelun toimitusjohtaja, jonka mukaan vaativat ja monipuoliset asiakkaat ovat hioneet Okun palvelukokonaisuudesta timantin.